Uyku düzeninden beslenme alışkanlığına, hava kirliliğinden D vitamini takviyesine kadar basit ama etkili önerilerle bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz

Bağışıklığı güçlendirmek için alınacak birçok önlem bulunuyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedef Altınışık bağışıklığı korumanın en etkili 10 yolunu anlattı.

DÜZENLİ UYUYUN
Bağışıklığınızı güçlendirmek için öncelikle düzenli uyumalısınız. Erken saatlerde yatıp, sabah erkenden kalkmak, sonbaharda görülecek hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor.

TEDAVİYİ İHMAL ETMEYİN
Bağışıklık sistemini yorduğu için mevcut hastalıkların ihmal edilmeden tedavi ettirilmesi gerekiyor. Özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşadıkları en ufak bir şikayette bile doktorlarına danışmalılar.

C VİTAMİNİ VE ÇİNKO ALIN
Taze sebze ve meyvelerde bulunan C vitamini, bağışıklığı güçlendiren en önemli kaynaklardan biri. Ayrıca çinko maddesi bulunan bezelye, kestane, ceviz ve fındığın da tüketilmesi öneriliyor.

BESLENMENİZİ GÖZDEN GEÇİRİN
zellikle süt ürünleri ve gluten içeren besinlere karşı alerjisi olanların daha da dikkatli olması öneriliyor. Şeker kullanımında da aşırıya kaçmamak tavsiye ediliyor. Çünkü basit şeker, vücudu yorarak, bağışıklığı düşürüyor. Bol sıvı tüketimi özellikle de su içilmesi bağışıklık sistemini koruyan bir diğer önemli etken.

BİTKİ DESTEĞİ ŞART
Ekinezya bitkisi vücudu hastalıklara karşı etkili bir şekilde koruyor. Ekinezyayı sadece çay olarak tüketmeniz yeterli ya da yararlı olmayabiliyor. Bu bitkiyi nasıl kullanabileceğinizi doktorunuza danışmalısınız. Zencefil de bronşları açtığı, salgıları yumuşattığı için bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ancak hamilelerin zencefili tüketmemesi, diğer kişilerin de zencefil tüketmeden önce doktorlarına danışması gerekiyor.

STRESTEN UZAK DURUN
Bağışıklık sistemi, savunma hücreleri aracılığıyla çalışıyor. Savunma hücrelerindeki düşüş de sıkıntı yaratıyor. Stres, depresyon, aşırı yorgunluk, mutsuzluk savunma sistemini düşürüyor. İşte bu yüzden, mümkün olduğunca stresten uzak kalmak gerekiyor. Özellikle sonbaharda görülme sıklığı artan depresyon belirtilerini fark ediyorsanız, hemen bir uzmana başvurmalısınız. Unutmayın, depresyon bağışıklık sistemini derinden etkiliyor.

D vitamini kansere karşı da savaşıyor!
İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, D vitaminin bağışıklık sistemi üzerinde oldukça yararlı olduğunu belirtiyor ve bu nedenle D vitaminini yeterli alanlarda kanser görülme oranının daha düşük olduğunu söylüyor: “D vitamini, vücudun bağışıklık sistemine zarar veren hücreleri öldürmeye yönelik bir hareket başlatıyor. Bu nedenle D vitaminini yeterli miktarda alan kişilerde; meme, bağırsak ve prostat gibi kanserler daha az ortaya çıkıyor. Ancak, gıdalarla aldığımız D vitaminine mutlaka dışarıdan vitamin desteği de yapmak gerekiyor. D vitamini eksikliği erken dönemde halsizlik, yorgunluk, kas ve kemik ağrılarına yol açabiliyor. Menopoz döneminde de D vitamini eksikliğine çok sık rastlanıyor. D vitamini en yoğun balıkta, süt ve süt ürünlerinde bulunuyor. Ancak yiyeceklerle alınan D vitaminin vücut tarafından kullanılabilmesi için cilt altında sentezlenmesi gerekiyor. İşte güneş ışınları bu sentezlenmeyi sağlıyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Desing By SAMKAN

Copyright © 2011 Sohbetciniz.blogspot.com, Sohbet, Chat, Arkadaşlık sitesi. Designed by MakeQuick, blogger theme by Blog and Web | Posts RSS | Comments RSS